De Spoetnik en de zwangere vrouw
Eind jaren vijftig van de vorige eeuw zette de ruimtevaart industrie een grote stap in de ontwikkeling. Het lukte om een satelliet te lanceren en deze een baan om de aarde te laten draaien. Dit nieuwe “wereldwonder” beheerste enig dagen het nieuws.
In dezelfde periode gebeurde in een gezin, ergens in Nederland, ook een klein wonder. Johanna, de oudste dochter, was zwanger geworden, maar wist echt niet hoe dit kon. Ook deze gebeurtenis leverde, hoewel in kleine kring, veel consternatie op en vader en moeder van het gezin zaten met dit feit lelijk in hun maag. Dit kleine wonder was met enige regelmaat het gesprek tijdens het avondeten. Dirk, een jonger broertje van Johanna, was de discussies behoorlijk moe en riep op een avond: ik weet hoe Johanna zwanger is geworden; het is de schuld van de Spoetnik, die vloog toch drie maanden geleden over ons huis?.
Met een stevige draai om zijn oren kon Dirk die avond vervroegd naar bed en de discussie was voorlopig voorbij.
De gezondheidsstatus van pluimvee Nederland:
Als we dit najaar de balans opmaken met betrekking tot de incidentie van de pluimveeziekten in Nederland dan valt op dat we te maken hebben met diverse ziekten, die op verschillende plaatsen met regelmaat opduiken.
ILT: vanaf najaar 2016 tot de zomer 2017 zijn geen uitbraken gemeld, maar het laatste jaar duikt ILT met enige regelmaat op. Vaak regionaal, in geclusterde haarden.
TRT: Was tot voor kort vooral een probleem bij vermeerderingsdieren en kalkoenen, maar vanaf zomer 2018, met name in Zuid-Nederland ook een groot probleem bij vleeskuikens.
Marek: tot de introductie van het langzaam groeiend vleeskuiken was de ziekte van Marek vnl. een probleem bij opfokleg en opfok vermeerdering. Na de introductie van het langzaam groeiend vleeskuiken ook steeds vaker daar een probleem.
Gumboro: deze ziekte is eigenlijk nooit echt weg. In 2015 zijn vele uitbraken gemeld; de laatste jaren is het incidenteel een probleem. Zeer hoge sterfte zoals in het verleden wordt niet veel meer gezien. Vaker licht verhoogde uitval en/of afkeuringen en een koppel wat het niet goed doet.
IB: ook deze ziekte komt met enige regelmaat voor. Bij vleeskuikens worden met name de typen IB Qx en de 4/91 (of 793B) stam gevonden.
Het plan van aanpak, welke preventieve maatregelen, welk vaccinatieschema?
Bovengenoemde ziekten zijn voor een groot deel luchtwegaandoeningen. Vaccinaties tegen de diverse ziektes bevloeden elkaar qua effectiviteit en het jonge kuiken heeft maar een beperkte capaciteit om al deze entingen te verwerken. De regionale verschillen qua ziektedruk en de huidige infectieuze bedreigingen voor de pluimveestapel vragen om een goed uitgevoerde diagnose bij problemen en een weloverwogen en onderbouwd plan van aanpak. Een goede samenwerking tussen de pluimveehouder, zijn dierenarts en adviseurs is essentieel om een optimaal resultaat te bereiken. Bij het maken van de diverse afwegingen, met name bij het opstellen van het vaccinatieschema, denk dan soms aan de Spoetnik en de zwangere vrouw: leg geen oorzakelijke verbanden die er niet zijn.
Albert Vink
Dierenarts bij Poultry Vets