Velddruk van Gumboro wordt onderschat!
Vrijwel alle vleeskuikens en opfokdieren in Nederland worden gevaccineerd tegen de ziekte van Gumboro. Toch worden er helaas regelmatig uitbraken van Gumboro gerapporteerd door de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). In de tweede helft van 2018 en januari van dit jaar zijn er 16 uitbraken bij vleeskuikens gerapporteerd. Toch zijn ook deze 16 uitbraken nog steeds een onderschatting van de daadwerkelijke velddruk!
De rapportage van de GD rapporteert een Gumboro melding als er een veldvirus (vvDV86) is aangetroffen met PCR-onderzoek. Op het moment dat er geen PCR-onderzoek gedaan wordt en bijvoorbeeld enkel op basis van bloedonderzoek een verdenking wordt uitgesproken, wordt er geen melding gemaakt. In het verleden was dit zelden een probleem, omdat een Gumboro-infectie duidelijk herkenbaar was. De klassieke verschijnselen bestaan uit een hoge uitval gedurende enkele dagen en nat strooisel. Dit gecombineerd met een duidelijk sectiebeeld van een grote gezwollen, ontstoken bursa met bloedingen en eventueel spierbloedingen, zorgde voor de diagnose .
Afgelopen jaren waren er al aanwijzingen dat het Gumboro-virus aan het veranderen is. Vandaag de dag zien we als pluimveedierenartsen zelden het klassieke beeld van Gumboro. Het ziektebeeld dat nu meestal gezien wordt, bestaat uit een matig presterende koppel met allerlei vage klachten. Vaak zijn er op sectie geen grote afwijkingen passend bij Gumboro waar te nemen. De klassiek gezwollen, glazige bursa met bloedingen wordt niet gevonden, wat maakt dat een Gumboro infectie bij een sectie moeilijk waar te nemen is. Bij een verdenking is het noodzaak bloedonderzoek of PCR-onderzoek op de bursa van verdachte kuikens te doen, zodat het vermoeden bevestigd kan worden.
Doordat de huidige Gumboro uitbraken zelden een duidelijk beeld geven, wordt het niet altijd onderkend en niet altijd het juiste vervolgonderzoek ingezet. Hierdoor kan het virus in opeenvolgende rondes problemen geven en vanuit een koppel vleeskuikens verder verspreid worden. Bij matig presterende vleeskuikens is extra onderzoek noodzakelijk om een subklinische Gumboro op uw bedrijf uit te sluiten. Zonder dit extra onderzoek is de kans groot dat de diagnose gemist wordt.
Wilt u meer informatie over de nieuwe variant van het Gumboro virus en wat u op uw bedrijf kunt ondernemen om het virus buiten de deur te houden?
Kom op donderdag 14 maart 2019 naar de studieavond van Poultry Vets. Robert Jan Molenaar, pluimveedierenarts bij de GD, houdt een presentatie over de nieuwe variant van het Gumboro virus. Bovendien is er een presentatie over kuikenkwaliteit en is er uitgebreid gelegenheid om over beide zaken met collega’s en vermeerderaars van gedachten te wisselen.
https://www.pluimveeweb.nl/artikel/187471-velddruk-van-gumboro-wordt-onderschat/