‘Aspirine kan de ernst van darmontstekingen bij vleeskuikens verminderen’
„Met aspirine kun je veel gezondheidsproblemen bij vleeskuikens zoals darmontstekingen verminderen. Aspirine werkt ontstekingsremmend. Bij vleeskuikens zou je gevolgen van darmstoornis met aspirine kunnen verminderen. Momenteel is aspirine nog niet erkend voor vleeskuikens, maar een farmaceut is bezig een geregistreerd middel op basis van aspirine op de markt te brengen.” Dat zei pluimveedierenarts Albert Vink van Poultry Vets woensdagavond 18 september tijdens de themacarrousel op de Pluimveeweb thema-avond Voeding in Horst (LB).
Huisartsen schrijven bij (buik)griep aspirine voor omdat het ontstekingsremmend werkt. Dat helpt bij mensen goed. Uit proeven blijkt dat aspirine ook bij vleeskuikens grote effecten heeft, gaf Vink aan. „Er is één middel erkend. Daarvan bedraagt de wachttijd vier weken. Ik heb dat middel al eens voorgeschreven bij trager groeiende kuikens van twee weken oud die ontstekingen hadden. Het effect was positief. De kuikens knapten er goed van op.”
„Als de wachttijd vier weken is, kun je het toch ook voorschrijven bij kuikens van een paar dagen of een week oud”, merkte een deelnemer van de themacarrousel op. „Dat zou kunnen, maar bij kuikens van die leeftijd is dat vrijwel nooit nodig”, reageerde de ervaren pluimveedierenarts.
Voor kalkoenen is er recent een geregistreerd middel op basis van aspirine de markt op gekomen met een wachttijd van twee dagen. „Een farmaceut is ook bezig een geregistreerd middel voor vleeskuikens op de markt te brengen.”
Hooggespannen verwachtingen
De verwachtingen van Vink van dat middel zijn hooggespannen. „Veel gezondheidsproblemen bij vleeskuikens hebben te maken met darmgezondheid. Bij een goede darmgezondheid is de kans op gezondheidsproblemen kleiner.”
Zo worden pootproblemen als gevolg van enterokokken ernstiger door darmproblemen en is Coccidiose ook een darmprobleem. Of deze beide veel voorkomende aandoeningen te genezen zijn met aspirine verwacht Vink niet. Wel denkt hij dat het effect van aspirine ook hier positief is.
„Bijkomend voordeel is dat aspirine geen antibiotica is. Gebruik van aspirine zorgt waarschijnlijk voor een lager antibioticagebruik”, legt Vink uit.
‘Kreupelheid verdwijnt vanzelf’
„Reguliere vleeskuikens, die in een leeftijd van twee tot vier weken kreupel lopen, kampen niet altijd met pootproblemen als gevolg van enterokokken. Kuikens kunnen ook een tijdje kreupel lopen als gevolg van stress. Een enting is bijvoorbeeld stressvol voor de kuikens. De helft van de reguliere vleeskuikens, die tussen week twee en vier kreupel lopen, geneest vanzelf weer.”
Een vleeskuikenhouder hoeft deze kuikens dus niet uit te selecteren. „Laat kuikens onderzoeken indien je als vleeskuikenhouder niet zeker waarom jouw kuikens kreupel lopen. Bij een kweek kan een dierenarts zien of de kuikens kampen met een infectie. Indien er geen infectie speelt, herstellen de dieren vaak vanzelf”, legt de dierenarts uit.
‘Te hoge vloertemperatuur funest’
Een te hoge vloertemperatuur bij eendagskuikens en de kuikens in de eerste week is funest, stelt Vink. „Een vloertemperatuur van 27 tot 28 graden is ideaal. 30 graden is veel te warm. Dat kan pootproblemen als gevolg van enterokokken in de hand werken.”
„Ik heb vloerverwarming, wat moet ik dan doen”, vroeg een vleeskuikenhouder zich af. „Installeer een ruimteverwarming en verwarm de vloer tot maximaal 28 graden”, adviseerde Vink. „Een halve graad te hoog is veel erger dan een graad te koud wat betreft de vloertemperatuur.”
In ovo
De opvang van kuikens is volgens Vink cruciaal voor een goede ronde. Daarnaast is ook de periode na drie weken, na de NCD, IB en Gumboro enting een belangrijke periode. „Een enting is stressvol. Met zuren of organo’s kun je de darmen van de kuikens na de entingen wat ondersteunen zodat entreactie bij de kuikens kleiner is. Dat kan de gezondheid van de kuikens verbeteren en nattere mest voorkomen.”
„Is in ovo (in het ei) enten niet de oplossing. Dan hebben de kuikens toch geen entreactie”, vroeg een vleeskuikenhouder zich af. „In ovo kan een optie zijn, maar de kostprijs gaat daardoor wel omhoog. Bovendien kun je IB niet in ovo enten. Maar bij het oplossingen van de problemen met Marek in Zuid-Nederland bood in ovo wel een uitkomst”, reageerde Vink.
„Toen vleeskuikens over gingen van trager groeiende kuikens van Hubbard naar traag groeiers van Ross namen de problemen met Marek sterk af. Volgens mij heeft het ras veel invloed op de gevoeligheid voor Marek”, zei een vleeskuikenhouder uit Zuid-Nederland.