Fel begeerd maar niet geregistreerd

In januari 2017 waarschuwden wij voor de risico’s van natuurproducten en alternatieve middelen.

Sinds die tijd hebben we een fipronilcrisis mee mogen maken die tot op heden nog de wrange gevolgen laat zien. Als sector gaan we er vanuit dat onze overheid wel waakt en tijdig misstanden onderkent en beperkt. Door de fipronilcrisis weten we dat we daar niet op moeten rekenen. Toen was er sprake van fraude. Een ogenschijnlijk ongevaarlijk natuurproduct had het paard van Troje in zich. Dat zien wij niet, dat ziet een overheid niet. Wel had sneller geacteerd moeten worden bij de eerste signalen naar de controlerende instanties.

Recent kwam het gebruik van Dutrirock in het nieuws. Bleek toch niet aan alle eisen van registratie te voldoen. Spul uit een betrouwbare hoek en er was niets stiekems aan. Alleen de registratie klopte niet en dus was het product niet getoetst voor het doel waar het voor werd ingezet.

Ook recent konden we uit het nieuws vernemen dat er grote risico’s zijn aan het gebruik van natuurproducten voor mens en dier.

Onderbouwing en erkenning

Voor veel natuurproducten is geen wetenschappelijke onderbouwing. Ze zijn niet getest op veiligheid, er is geen standaardisatie van de werkzaam geachte componenten en ze zijn veelal niet eens getest op werkzaamheid. Alleen bij een goede beschrijving van het productieproces en de bewaarcondities wordt een GMP erkenning verleend, maar dit zegt niets over de werking en de veiligheid. Natuurlijk zullen de meeste middelen zelf wel veilig zijn, maar in combinatie met bepaalde ziektebeelden, andere natuurproducten en/of reguliere medicijnen kunnen zij onvoorspelbare gevolgen met zich meebrengen.

Waarom dan wil de mens zo graag juist die producten gebruiken waar te weinig van bekend is? Helder: de geregistreerde producten zijn niet bij machte het doel te bereiken wat we voor ogen hebben: op een doeltreffende en simpele wijze de bloedmijt bestrijden of de al jarenlang aanwezige salmonella vernietigen, die ondanks tientallenduizenden euro’s bestrijding maar in de stal blijft feesten. Alle geregistreerde mogelijkheden falen. Dan is er hoop op het onbekende, een geloof tegen beter weten in. Tel daar de erfbezoekers bij op die middels een leuke tip een teen tussen de deur hopen te krijgen. Dan wordt de verleiding onweerstaanbaar.

Ondersteuning

De drang naar almaar minder antibiotica is succesvol gebleken voor onze sector. Toch zijn er vele momenten dat we graag enige ondersteuning willen voor het koppel dat het net niet doet. Graag vallen we dan terug op een alternatief. Natuurproducten zijn echter nimmer een alternatief voor een antibioticum. Sommige wel voor de effecten die de vroegere voerverbeteraars ook konden hebben. Juist die middelen die in het voer gemengd worden zijn vaak goed kritisch bekeken door de betreffende voerfirma’s. Iets wat niet werkt is te duur en een product waar niet alles van bekend is, zal echt niet gebruikt worden, het kan je klanten en je kop kosten.

Moeilijker is het voor de veehouder die tal van producten aangeboden krijgt. Prachtige verhalen, mooie kleurrijke folders maar geen wetenschappelijke onderbouwing.

We produceren met zijn allen voeding voor de mensheid. Dat moet betrouwbaar zijn. De sector moet dan ook werken aan een helder beslisschema voor de veehouder, eer deze wat aan zijn dieren geeft.

Wij als dierenartsen weten ook nog te weinig van vele alternatieve middelen maar kunnen wel met onze kennis een discussie aangaan. Wij kunnen inschatten of combinaties kunnen. Bij twijfel niet doen.

De gedachte dat we middelen rustig kunnen mengen, zolang het mengsel niet neerslaat is inmiddels wel achterhaald. De werking kan teniet gaan of erger nog, omslaan in belasting.

Kortom:

– Kijk of een product geregistreerd is voor het doel waar je het voor in wil zetten. Laat de leverancier dit klip en klaar aantonen.

– Ga geen producten mengen zonder dat de leverancier of fabrikant dit adviseert.

– Laat uw dierenarts altijd weten welke middelen u al aan de dieren hebt gegeven.

Wij zullen nooit alles weten maar werken er voortdurend aan!

https://www.pluimveeweb.nl/artikel/212835-fel-begeerd-maar-niet-geregistreerd/

Sible Westendorp

Dierenarts bij Poultry Vets

Neem gerust contact met ons op

Heeft u vragen of wilt u graag een afspraak maken? Neem dan gerust telefonisch of per e-mail contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

"*" geeft vereiste velden aan

*
*
*
*
*
Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoongegevens volgens onze privacyverklaring
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp