Het scheelt maar een ton
Veel tijd en geld wordt gestoken in het reinigen en ontsmetten van de stallen als de kippen weg zijn. Zin of onzin?
Goede hygiëne is niet altijd strikte steriliteit, dat weten we. Dat verleidt ons er wel eens toe om na een perfecte ronde maar eens niet te ontsmetten. Incidenteel gaat dat wel eens goed, maar omdat we geen onderscheid kunnen maken in het bestrijden van goedaardige en kwaadaardige kiemen op ons bedrijf, zullen we er voor moeten kiezen de algemene kiemdruk te verlagen. Juist bij het uitladen en wegladen kunnen bedrijfsvreemde en kwaadwillende kiemen worden geïntroduceerd. Dat zie je niet, maar deze kunnen zich wel settelen en na een volgende opzet aan het licht komen.
Een goed reinigings -en ontsmettingsprotocol zal dan ook moeten bestaan uit reinigen, ontvetten, drogen, ontsmetten en rusten. Een “hel of a job” in enkele dagen. De kans dat er zaken niet goed gaan, ligt dus op de loer.
Delegeren is controleren. Of u nu zelf al het werk doet of dit uitbesteedt, het kost u altijd tijd en geld. Daarom is het van groot belang om ook te controleren of deze investering goed is gegaan.
Vanuit de IKB werd in de tijd van de productschappen verlangd dat periodiek een hygiënogram werd gemaakt na reinigen en ontsmetten. Een methode om te meten hoeveel kiemen er achter zijn gebleven na ontsmetting. Geen meting van goed of kwaad maar puur een reductiemeting. Na het verdwijnen van de productschappen is deze eis voor een hygiënogram vervallen, maar vrijwel door alle bedrijven periodiek wel uitgevoerd, omdat de veehouder hiermee zelf zicht had op het resultaat van zijn/haar investering.
Ergens begin komend jaar zal de eis voor het maken van een hygiënogram weer worden ingevoerd. De methodiek zal niet veel verschillen van de eerdere. Een werkgroep heeft wat aanpassingen gemaakt en zal ook in de toekomst de methodiek blijven verbeteren.
De zoveelste controle die we weer over ons heen krijgen, is wel eens de gedachte. Zo kun je het ervaren, maar de methode moet gezien worden als een handvat om te controleren of uw investering wel heeft gegeven wat u er van verwachtte. Het resultaat kan als discussiestuk worden gebruikt met uw dierenarts, sectorvoorlichter of leverancier van de middelen. Door net wanneer u het hygiënogram wilt laten nemen, extra goed te reinigen of extra zware ontsmettingsmiddelen te gebruiken, strooit u uzelf zand in de ogen. Neem de test op een moment dat u werkt zoals u altijd werkt.
Een sanctie op een slecht resultaat van het hygiënogram zou ook helemaal niet nodig moeten zijn. Het moet voor uzelf aanleiding zijn de verbeterpunten te zoeken.
Wat is de zin van een lovenswaardige schone en ontsmette stal als de voorruimte, de straks verplichte douche, het voorterrein en de kadaveropslag niet zijn gereinigd en ontsmet?
De kadaverton, een ultieme verzamelplaats van alle mogelijke ellende op uw bedrijf, is toch wel het eerste waar u aan denkt als u gaat reinigen en ontsmetten, toch? Anders heeft al het andere werk geen zin.
Zo kan een schone ton u op termijn een ton gaan schelen.
https://www.pluimveeweb.nl/partners/poultry-vets/nieuws/het-scheelt-maar-een-ton/
Sible Westendorp
Dierenarts Poultry Vets