Hoogpathogene vogelgriep
In deze nieuwsbrief willen we u informeren over de ernst van de situatie én wat u zelf kunt doen. Met hygiëne maatregelen en tijdige opsporing van het virus proberen we de situatie onder controle te houden en hopen zo op een spoedig herstel van de markt
Vogelgriep alom aanwezig
Deze maand worden er veel dode watervogels (oa. eenden, ganzen en zwanen) gevonden waarbij voornamelijk H5N8, maar ook andere varianten HPAI zijn vastgesteld. Daarnaast zijn er ook verschillende roofvogels dood/ziek gevonden en positief getest, zoals buizerds. De WUR houdt op deze website de besmettingen bij, zie bijgevoegde kaart. In rood het grote aantal positief geteste wilde vogels(al meer dan 75 plaatsen), blauw hobbypluimvee en paars commercieel pluimvee.
Dit betekent dat er heel veel virus in het milieu aanwezig is, niet alleen in waterrijke gebieden. Verspreiding vindt op dit moment dus niet alleen plaats via trekvogels!
Het grote aantal dode en zieke (brand)ganzen dat wordt gemeld is een risico omdat deze vaak in graslanden verblijven, mogelijk grenzend aan uw pluimveestal. Als u mest van watervogels aantreft op het erf of de daken van de stallen, zorg dan dat het wordt gereinigd met zeep.
Goede hygiëne is geen garantie voor het voorkomen van vogelgriep, maar het vermindert wel sterk de kans. Ook al zijn er op de besmette bedrijven geen aanwijzingen voor insleep met schoeisel, het is belangrijk om een goede scheiding van schone en vuile weg te hebben, bezoek(ers) en voertuigen te minimaliseren en schoeisel goed te scheiden. In mest kan HPAI bij lage temperaturen zeer lang overleven dus voorkom contact met mest van wilde vogels te allen tijden. Sluit kieren en spleten zodat er geen lekwater of ongedierte de stal in kan komen. Professionele plaagdierbestrijding is aan te bevelen omdat deze effectievere middelen mogen gebruiken dan u als pluimveehouder. Mijdt het grasland nabij de stallen om verstoring van weidevogels te beperken.
Actuele maatregelen:
– ophok -en afschermplicht
– strikte biosecurity, conform hygiëneprotocollen
– hygiëne protocol bij eenden- en kalkoenenbedrijven
– klinische inspectie binnen 24u voor transport (opfok naar leg/vb) en voor slacht bij vleeseenden en kalkoenen.
– bezoekersregeling
Volledige en actuele maatregelen kunt u nalezen bij Avined
Melding bij verdenking:
Bij de Nederlandse gevallen was sprake van acute uitval waarbij het koppel te rustig/stil was en enkele dieren geringe ziekteverschijnselen vertoonden (dikke koppen, diarree of ademhalingsverschijnselen). In Engeland is bij opfokvleeskuikenouderdieren een stuk tragere verspreiding gezien gepaard gaande met (blauw)verkleuring van de poten, kammen en lellen. Ook bij de traaggroeiende vleeskuikens dit weekend werden deze verkleuringen gezien, met daarnaast o.a. luchtwegverschijnselen, veel trage dieren en verhoogde uitval. Kortom: vogelgriep kenmerkt zich in een grote variëteit aan verschijnselen en verloop.
Bij plotseling verhoogde uitval of ziekte is het advies om uw dierenarts te consulteren, daarnaast:
- Bij 5% water- of voeropnamedaling of productiedaling dient u contact op te nemen voor overleg.
- Bij sterfte bestaat er een meldplicht bij 0.5% uitval per koppel per dag gedurende 2 dagen (vanaf 10 dagen) OF 3% per week. Bij kalkoenen is dat bij 1% per dag gedurende 2 dagen.
Producten: te bestellen via uw dierenarts of de webshop.
De benodigde hygiëne disposables hebben we voor u samengevoegd in een hygiënebox.
Desinfectiemiddel: werkt ook bij lage temperaturen snel en effectief tegen bacteriën en virussen waaronder vogelgriep. In poedervorm dus makkelijk te gebruiken voor bijvoorbeeld uw desinfectie mat.
10 kg emmer voor € 162,84 Per stuk (ex.btw)
Team Poultry Vets