Ontwikkelingen binnen de kalkoenhouderij
De kalkoensector is volop in beweging. De introductie van een nieuw welzijnsconcept, de één-ster kalkoen, reductie van het antibiotica gebruik en grote aandacht voor darmgezondheid en dierenwelzijn. Belangrijke ontwikkelingen om de sector levensvatbaar te houden en het werkplezier van de kalkoenhouders te vergroten.
Maar er blijven helaas ook punten van aandacht en zorg: de aanhoudende dreiging van een Blackhead uitbraak en het verder verlagen van het antibioticagebruik blijven lastige items en vergen ieders aandacht.
E-ster kalkoen
Analoog aan de ontwikkelingen in de vleeskuikensector is in overleg met de dierenbescherming en slachterij Esbro gewerkt aan de introductie van een welzijnsvriendelijk kalkoenconcept. In 2017 zijn deze dieren van Nederlandse origine op de markt gebracht door supermarkt Jumbo. De belangrijkste kenmerken zijn het gebruik van rassen met een lagere groeisnelheid, een overdekte uitloop buiten, een lagere dierbezetting per vierkante meter staloppervlak en meer afleiding voor de dieren in de stal door het gebruik van bijvoorbeeld balen gedroogde luzerne. De eerste dieren zijn inmiddels geslacht en de ervaringen van de kalkoenhouders zijn overwegend erg positief.
Reductie van het antibioticagebruik
Uit de sectorrapportage antibioticagebruik pluimvee blijkt dat het antibioticagebruik van de kalkoensector in 2016 is gedaald naar 27,58 DDDAs. Dit getal is berekend conform de nieuw afgesproken methode tussen de pluimveesector en de Stichting Diergeneesmiddelen Autoriteit (SDa). Helaas is dit getal niet vergelijkbaar met de gehanteerde methode in voorgaande jaren; maar als in 2016 werd gerekend met de oude methode, was de daling ten opzichte van 2011 ruim 54 % geweest, een heel mooi resultaat. De twee belangrijkste conclusies uit de sectorrapportage zijn dat meer dan de helft de inzet van antibiotica als oorzaak darmstoornissen heeft en dat 9 % van de dierdagdoses het gebruik van derde keus middelen betreft. De eerste conclusie is hoopvol: hier is met management en voermaatregelen mogelijk nog een verdere daling van de inzet van antibiotica te bereiken.
De inzet van derde keus middelen is problematisch: iedereen binnen de kalkoensector is doordrongen van de ernst om het gebruik hiervan te minimaliseren. Echter, de inzet van deze middelen betreft vooral de opfokperiode. Maar veel alternatieven bij jonge kalkoenen zijn er niet: het gebruik van Trimethoprim-Sulfa preparaten is onmogelijk: de dieren stoppen direct met drinken. Dit probleem treedt ook regelmatig op bij de inzet van Doxycycline bij jonge dieren. Er blijven daardoor zeer weinig middelen over bij de bestrijding van hoge sterfte door een E.Coli sepsis. Ook hier geldt dat met een verbeterd management getracht moet worden de inzet van derde keus antibiotica te verlagen. Vanuit het oogpunt van dierenwelzijn blijft het voor de kalkoensector belangrijk om bij calamiteiten met hoge sterfte derde keus middelen in te mogen blijven zetten.
Binnen het team van PoultryVets uit Ell zijn 3 van de 11 dierenartsen gespecialiseerd in het begeleiden van kalkoenbedrijven. Zij staan u graag terzijde in de begeleiding van uw bedrijf.